Ciasto/ chlebek z ziaren i suszonych owoców 

Wiesz, jakie mam podejście do cukru? Bardzo negatywne ;). Dlatego taki chlebek to u mnie wyjątek. Pamiętaj, że suszone owoce też mają w sobie sporo cukru. Ten chlebek ma sporo suszonych owoców, ale też sporo błonnika więc cukier tak szybko nie będzie dostawał się do krwi. Zachęcam do wykorzystania jako niedzielne ciasto dla osób, które jedzą mniej cukru lub jako zamiennik chlebka na co dzień, dla osób, które jedzą dużo cukru 😉

Składniki:

3 łyżki nasion chia

100g suszonych fig lub moreli

120g nasion słonecznika

70g rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

szczypta suszonej wanilii w proszku

1 łyżeczka sody

150g płatków owsianych błyskawicznych

160g musu jabłkowego

1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Namocz nasionka chia przez około 15 minut w 150 ml wody. Figi/ morele pokrój na małe kawałki. Zmieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj składniki mokre. Bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie się sypać, jednak każdy składnik musi się kleić w musie jabłkowym. Jeśli masz za mało musu jabłkowego, dodaj jeszcze 1-2 łyżki. Przełóż całe ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Kroić można dopiero po ostudzeniu. 

 

Jeśli jesteś bardzo bardzo zajęta/y możesz jednocześnie zrobić 2 chlebki i jeden zamrozić. Lepiej jednak używać na świeżo 🙂