Chciałabyś/ chciałbyś ograniczyć spożywanie zbóż? Ale nie wiesz co z tradycyjną owsianką? Mamy dla ciebie super alternatywę. Kalafioranka, czyli owsianka z kalafiora. Jeśli zastanawiasz się, czy kalafior na słodko przejdzie ci przez gardło, to nie masz się o co przejmować. Smak mleka kokosowego i cynamonu świetnie komponują się ze smakiem kalafiora.

Składniki (na 2 porcje):

300 g różyczek kalafiora

100 ml mleka ryżowego lub kokosowego

2 łyżeczki cynamonu

wybrane owoce (także suszone)

Sposób wykonania:

Ugotuj kalafiora do miękkości (ale nie na papkę, około 8-10 minut). Odlej wodę a kalafiora w tym samym garnku na ogniu rozdrobnij na mniejsze kawałki (ale ponownie nie na papkę). Zmieszaj mleko kokosowe z cynamonem i zalej kalafiora, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Przenieś do miseczek i dodaj owoce. Smacznego!

Pamiętaj, że wbrew temu, co mówi dieta paleo, zboża nie są niezdrowe. Owsianka na śniadanie jest jak najbardziej wskazana. Ale od czasu do czasu kalafiorowa alternatywa nie zaszkodzi.