Puszysta alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Nie zawiera mleka, więc osoby z nietolerancją laktozy mogą swobodnie go konsumować. Nie trzeba tu stosować drogich zamienników mleka takich jak mleko kokosowe czy ryżowe. Omlet jest dość słodki, więc można użyć mniej słodkiego dżemu (u nas z samych jeżyn, bez dodatku cukru lub miodu). Dzieci go uwielbiają!

Składniki:

1 dojrzały banan

2 kopiaste łyżki mąki owsianej

2 jajka

odrobina oleju kokosowego, masła klarowanego lub innego oleju do smażenia (można także smażyć beztłuszczowo)

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieścić w misce i blendować na gładką masę. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię, przykryć dużą pokrywą. smażyć na małym ogniu do czasu aż omlet lekko zetnie się od góry. Po tym czasie odwrócić i smażyć jeszcze chwilę.