Składniki:
3 marchewki
200g mrożonego groszku (jeśli nie używasz mrożonego, może być ze słoika, dodaj go jednak na samym końcu)
1 duża lub 2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki kurkumy
1,5 szklanki ryżu do risotto
szczypta pieprzu cayenne (lub zwykłego)
jeśli używasz – sól
bulion warzywny lub woda
olej do smażenia
Sposób wykonania:
cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek i przyprawy, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy po szklance gorącego bulionu. Gdy dodamy bulion, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie całą wodę. Gdy tak się stanie, dodajemy kolejną szklankę. Patelnię z risotto możemy przykryć na czas wchłaniania wody. Gdy ryż będzie miękki, danie jest gotowe.