Składniki:

3 marchewki

200g mrożonego groszku (jeśli nie używasz mrożonego, może być ze słoika, dodaj go jednak na samym końcu)

1 duża lub 2 małe cebule

2-3 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki kurkumy

1,5 szklanki ryżu do risotto

szczypta pieprzu cayenne (lub zwykłego)

jeśli używasz – sól

bulion warzywny lub woda

olej do smażenia

Sposób wykonania:

cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i groszek i przyprawy, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy po szklance gorącego bulionu. Gdy dodamy bulion, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie całą wodę. Gdy tak się stanie, dodajemy kolejną szklankę. Patelnię z risotto możemy przykryć na czas wchłaniania wody. Gdy ryż będzie miękki, danie jest gotowe.