Danie dla osób chorych i zdrowych. Beztłuszczowo, bez smażenia. Dzięki tej metodzie duża ilość składników odżywczych zostaje w warzywach.
Składniki:
2 wyszorowane ziemniaki w skórkach
1 mała cukinia
1 pomidor
1 duża cebula
opcjonalnie: świeża gałązka rozmarynu lub tymianku
Ilość składników zależy od wielkości formy do pieczenia. Jeśli mamy większą formę, możemy podwoić składniki.
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa pokroić w plastry o grubości 0.5-1 cm, układać naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym (jak na zdjęciu), podlać odrobiną bulionu warzywnego (lub wody) – tak, żeby zakrył dno. Piec w zamkniętym naczyniu w piekarniku w temperaturze 150ºC przez około 1.5 godziny (po tym czasie sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie, kontynuować pieczenie). Jeśli zależy nam na czasie, możemy piec w wyższej temperaturze (np. 180ºC przez 60 minut). Pieczenie w niższej temperaturze zapewni nam zachowanie większej ilości składników odżywczych.