Nie wymaga dużo pracy a pachnie jak prawdziwa. Najważniejsze, że nie ma oleju palmowego i innych składników (już nie pamiętam jakich;)). Dodatkowo, zawiera bardzo mało cukru
Przepis:
1 szklanka orzechów laskowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
2-3 łyżki miodu (można dodać więcej, jeśli musisz;))
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 szklanki kakao w proszku
1 łyżka wanilii w proszku (można pokruszyć kuleczki z laski wanilii)
Sposób wykonania:
Upiecz orzechy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Otrzyj z nich skórki (nie musi być dokładnie). Zmiksuj orzechy blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe produkty i miksuj do momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli nutella będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka kokosowego. Przechowuj w lodówce.
Jeśli nie wiesz, gdzie kupić wanilię w proszku, możesz sprawdzić tu.