Nie wymaga dużo pracy a pachnie jak prawdziwa. Najważniejsze, że nie ma oleju palmowego i innych składników (już nie pamiętam jakich;)). Dodatkowo, zawiera bardzo mało cukru

Przepis:

1 szklanka orzechów laskowych

1/2 szklanki mleka kokosowego

2-3 łyżki miodu (można dodać więcej, jeśli musisz;))

1 łyżka oleju kokosowego

1/4 szklanki kakao w proszku

1 łyżka wanilii w proszku (można pokruszyć kuleczki z laski wanilii)

Sposób wykonania:

Upiecz orzechy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Otrzyj z nich skórki (nie musi być dokładnie). Zmiksuj orzechy blenderem na gładką masę. Dodaj pozostałe produkty i miksuj do momentu połączenia wszystkich składników. Jeśli nutella będzie za gęsta, dodaj odrobinę mleka kokosowego. Przechowuj w lodówce.

Jeśli nie wiesz, gdzie kupić wanilię w proszku, możesz sprawdzić tu.