Suszone owoce lubią wszyscy. Są słodkie, pyszne i łatwe w przechowywaniu. No właśnie… słodkie. A co, gdy musimy zrezygnować na jakiś czas z cukru a mamy ochotę na suszoną przekąskę? Można ususzyć kiwi! Kiwi należy do owoców, które zawierają małą ilość fruktozy. Dlatego świetnie nadają się dla osób na bezcukrowej diecie. Suszone, z pewnością mają większą zawartość fruktozy/ 100g owocu, ale nadal mogą stanowić przysmak „od święta” dla cukrzyków, czy osób dotkniętych kandydozą. Przygotowanie suszonego kiwi jest niezwykle łatwe, zabiera mało czasu, ale dużo prądu, bo suszy się je w piekarniku.
Składniki:
kiwi:) – dowolna ilość, byle zmieściła się w piekarniku.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 80°C. Kiwi obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Układamy na kratce lub ruszcie (gdy nie posiadamy takich dodatków do piekarnika, można spróbować na blasze). Kiwi nie mogą zachodzić jedno na drugie. Suszymy przez 3 godziny w temperaturze 80°C. W połowie suszenia owoce przewracamy na drugą stronę.
I gotowe. Jest to świetna przekąska dla dzieci – o ile się nie skrzywią na sam widok:).