Od czasu do czasu każdy ma ochotę na coś mniej zdrowego. Przychodzą nam do głowy wtedy różne pomysły: pizza, kebab, itp. Dzisiaj prezentujemy tortillę, ale nie taką zwyczajną z białej mąki, ale bardzo zdrową, złożoną z prebiotycznych składników. Przygotowuje się ją bardzo szybko i można zrobić zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na coś mniej zdrowego. Na pewno zaspokoi nasze zachcianki, lecz mniej zdrowa wcale nie jest… Składa się z kalafiora, ziemniaka i płatków owsianych. Najlepiej dzień wcześniej ugotować odrobinę więcej składników i wykorzystać je kolejnego dnia.

Składniki:

około 4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków (po starciu na tarce musi być szklanka ziemniaka)

około 3 średniej wielkości ugotowanych różyczek kalafiora (po starciu na tarce musi być pół szklanki kalafiora)

szklanka płatków owsianych

suszony czosnek do posypania formy

opcjonalnie: ulubione przyprawy

Sposób wykonania:

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach (musimy mieć 1 szklankę), kalafior ścieramy na tarce o małych oczkach (musimy mieć pół szklanki kalafiora). Kalafior, ziemniaki i płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy (jeśli mamy takie życzenie) i ugniatamy ręką do momentu uzyskania ciasta. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą część kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na płaski naleśnik. Następnie ostrożnie zdejmujemy papier z góry. Na blachę sypiemy czosnek i kładziemy na niej tortillę. Powoli i ostrożnie zdejmujemy papier z góry (uwaga ciasto jest dość lepkie. Papier powinno się delikatnie zdejmować i nie ciągnąć do góry bo wszystko się rozleci). Wkładamy do nagrzanego do 175 ºC piekarnika i pieczemy 20 minut. Tortillę wyjmujemy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami (np. sos pomidorowy, warzywa, sałata, lub kurczak, pomidory – pełna dowolność).

Krok po kroku:

  1. Mieszamy ziemniaki, kalafiora i płatki i ugniatamy ciasto

2. 1/4 ciasta kładziemy na papier do pieczenia

3. Przykrywamy drugim papierem

4. Wałkujemy do uzyskania płaskiego naleśnika

5. Delikatnie zdejmujemy górny papier

6. Odwracamy tortillę razem z papierem i kładziemy na blachę posypaną granulowanym czosnkiem, ostrożnie zdejmujemy papier (jeśli chcemy uzyskać okrągły kształt, należy odkroić brzegi)

7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 ºC, zdejmujemy z blachy, nakładamy ulubione dodatki, składamy na pół i podajemy