Kapusta to witaminowa bomba! Zawiera duże ilości witamin K i C. Oprócz tego pomaga regulować stan zapalny w organizmie, wspomaga trawienie i pracę serca. Warto jadać ją bardzo często. Dlatego właśnie ten pyszny słodki przepis znalazł się na naszej stronie. Jest to danie bardzo dietetyczne, polecane nie tylko osobom zdrowym, ale także (a może szczególnie) osobom chorym na choroby przewlekłe, z problemami skórnymi i wszystkimi innymi chorobami, których podłożem jest stan zapalny w organizmie. Możemy spokojnie wprowadzić je do jadłospisu, gdy jesteśmy na diecie oczyszczającej, eliminacyjnej (gdy poszukujemy w naszej diecie przyczyny naszych schorzeń) i innych dietach mających na celu poprawę zdrowia.

Składniki:

1/4 główki czerwonej kapusty

1 cebula

1 obrane jabłko

2 łyżki octu jabłkowego (nieoczyszczonego)

Sposób wykonania:

Kapustę kroimy w kostkę (około 1 cm), cebulę szatkujemy. Cebulę i kapustę wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody (tyle, żeby zakryła dno garnka) i ocet jabłkowy, zamykamy garnek i gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 1 godzinę. Kapusta musi gotować się w małej ilości wody i w niskiej temperaturze, żeby zachowała jak najwięcej składników odżywczych. Po około pół godziny gotowania dodajemy jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

Podajemy ciepłe.

 

Jeśli chcesz poznać więcej produktów mających przeciwzapalne właściwości, zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj w prezencie darmowy e-book: „Stan zapalny i żywność przeciwzapalna”.