Kalafior to warzywo, które widnieje na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Gotuję go na zapas a później wykorzystuję do innych przepisów, takich jak „kalafioranka„, tortilla czy jajecznica, prezentowana w tym przepisie. Kalafior zawiera sporo błonnika, makro i mikroelementów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk itd. i jest niskokaloryczny. Jednym zdaniem: ma same zalety. Warto więc dodawać go do wielu potraw.

Składniki:

6 średniej wielkości różyczek kalafiora (ugotowanych)

6 jajek

łyżka masła klarowanego do smażenia

szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy kalafiora i podsmażamy, jednocześnie rozdrabniając warzywo na drobniejsze kawałki (można też na papkę, jeśli kalafior był bardzo miękki), dodajemy jajka i smażymy wedle upodobań (bardzo lub lekko ścięte), przyprawiamy pieprzem.