Prebiotyki są bardzo ważne dla naszej flory jelitowej. Są to produkty (warzywa, owoce, i inne), które „dokarmiają” nasze dobre bakterie w jelitach. Do prebiotyków należą m.in. pory i ziemniaki. Dlatego taka zupa polecana jest dla każdego, kto chce zadbać o swoje jelita.

Składniki:

– ok 200 g białej części pora
– 4 ziemniaki
– 600 ml wody
– przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
– łyżka masła klarowanego
– bazylia – kilka listków

Wykonanie:

1. Umyć por i pokroić białą część w plasterki.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Na maśle klarowanym poddusić pora w garnku.
4. Dodać wodę i ziemniaki.
5. Dodać sól i poł łyżeczki gałki muszkatołowej.
6. Gotować zupę ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie.
7. Zawartość garnka zmiksować na gładką masę.
8. Na talerzu udekorować posiekaną bazylią.