Co na kanapkę? Żółty ser? A może wędlina? 😉 Dzisiaj przepyszny hummus z buraków. Można zajadać się nim dowoli. Smakuje nawet dzieciom niejadkom.
Składniki:
2 duże ugotowane lub upieczone buraki
300 g ugotowanej ciecierzycy (należy namoczyć na noc i gotować około 60 minut – aż będzie miękka)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju lnianego (najlepiej nieoczyszczonego)
sok z jednej cytryny
2 łyżki ziaren sezamu (mogą być namoczone przez noc)
pieprz i sól do smaku (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe!
Hummus można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach w lodówce nawet do 7 dni.
Hmm przepis wygląda bardzo ciekawie, czym zastąpić sok z cytryny i sezam (alergie)?
Sok z cytryny spokojnie można zastąpić octem jabłkowym (najlepiej takim niefiltrowanym i eko :)). A sezam można pominąć lub znaleźć jakieś inne małe ziarenka, hm… np. chia? Tylko nie wiem, czy nie spuchną. Najlepiej pominąć 🙂