Kandydoza powodowana jest głównie przez przerost grzybów Candida albicans. Dolegliwość ta jest coraz częściej spotykana wśród młodych osób. Lekarze jednak często nie rozpoznają tej choroby. Powodem takiego stanu rzeczy jest edukacja na uczelniach medycznych. Kandydoza jest przedstawiana jako niezwykle rzadka choroba, która dotyka bardzo niewielką liczbę osób. Dlaczego taka opinia wśród lekarzy? Wyobraźmy sobie, że student medycyny uczy się od starego profesora, który sam uczył się jakieś 40 lat temu a swoją praktykę odbywał najprawdopodobniej co najmniej 20 lat temu. Wtedy jeszcze kandydoza nie była aż tak dużym problemem, cukier nie był dodawany do każdego produktu a życie nie było aż tak stresujące.
Obecnie coraz więcej osób zmaga się z kandydozą i pozostaje bezsilna w walce z tą chorobą. Gdy uświadamiają sobie, że dotknęła ich ta przypadłość, nie wiedzą nawet od czego zacząć. Sama walczyłam z tą chorobą przez kilka miesięcy i muszę przyznać, że nie jest to łatwa sprawa, ale jest możliwa do wyleczenia jeśli podejdziemy do niej ze spokojem.
Jeśli nie wiesz, jak się zabrać za leczenie, poniżej przedstawiam kilka porad, jak zacząć dietę przeciw kandydozie:
- Nie rzucaj się od razu na dietę zbyt restrykcyjną, w pierwszych tygodniach pozwól sobie na zjedzenie owocu (ale małych ilości), jeśli spróbujesz wskoczyć natychmiast na dietę bezcukrową, możliwe, że po tygodniu wrócisz do starych nawyków (chyba, że masz bardzo silną wolę)
- Wyeliminuj stres – stres jest jedną z podstawowych przyczyn dysbiozy jelit (sama wpadłam w chorobę właśnie przez długotrwały stres, który towarzyszył mi na co dzień)
- Wyeliminuj alkohol ze swojej diety
- Wyeliminuj cukier w każdej postaci
- Wyeliminuj produkty rafinowane i wysoko przetworzone (czyli pożegnaj bary i fastfoody 😉 ) – także guma do żucia
- Wyeliminuj białe pieczywo i oczyszczone mąki oraz biały ryż
- Wyeliminuj słodkie napoje (nawet te przygotowane w domu)
- Wzmocnij trawienie – trawienie można wzmocnić na różne sposoby, ale najłatwiej zacząć od odpowiedniego przeżuwania, można także pić soki warzywne (które zawierają sporą ilość enzymów) oraz przyjmować suplement w postaci enzymów trawiennych lub kwas solny w tabletkach
- Zacznij jeść wartościowe białko (jajka, dobrej jakości drób, biologiczna wołowina) lub, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, fasola, orzechy, słonecznik (dostarczy to do twojej diety nie tylko odpowiednią ilość białka, ale także da ci wystarczającą ilość energii w ciągu dnia, która umożliwi ci spożywanie mniejszej ilości węglowodanów (przede wszystkich tych prostych!)
- Wprowadź do diety produkty, które zawierają oligosacharydy i fruktoolilgosacharydy (czyli tzw. PREbiotyki), takie jak cykoria, szparagi, cebula, czosnek, pory, zielone banany, itp.)
- Wprowadź dużą ilość warzyw, takich jak: brokuły, pietruszka, pasternak, kalafior, sałaty itp.
- Dynia, kukurydza, marchewka, ziemniaki, bataty i inne warzywa, które zawierają pewną ilość cukru powinny być wyeliminowane z diety jedynie w przypadku bardzo zaawansowanej infekcji grzybicznej, jednak można je wprowadzić już po około 3 tygodniach ścisłej diety (należy obserwować reakcje swojego ciała – jeśli np. wracają nam jakieś objawy po spożyciu tych produktów, należy znów je odstawić)
- Bądź ostrożny z owocami: większości owoców powinno się unikać. Można jeść kwaśne kiwi, zielone jabłka, awokado, maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki (ale należy je ograniczać), jedynie awokado można jeść dowoli
- Kasze, które możesz jeść to quinoa, kasza gryczana, dziki ryż lub ryż brązowy
Nie załamuj się, gdy zdarzy ci się zjeść coś słodkiego. Zacznij wtedy od początku, Ale zastępuj słodkie przekąski, coraz mniej słodkimi produktami a porcje słodyczy zmniejszaj za każdym razem gdy po nie sięgniesz. Niestety candida zmusi cię do jedzenia słodyczy i to jest najtrudniejszy etap leczenia, który trwa kilka tygodni (ogromny pęd ku słodyczom), ale jeśli przygotujesz sobie niesłodkie przekąski, które będziesz miał zawsze pod ręką, uda ci się nie sięgać po słodycze.
sprawdź także:
http://mamaimama.pl/stres-pozbadz-sie-go-i-zyj-szczesliwie/
Życzę Ci wytrwałości
Ewa Cendrowicz
Informacje zawarte na tej stronie są zamieszczone jedynie w celach poglądowych i nie mogą zastąpić porady lekarza czy specjalisty