Wyciskasz soki czy blendujesz koktajle? A może nic z powyższych? Zwolennicy soków twierdzą, że koktajle są gorsze, bo zawierają za dużo błonnika, zwolennicy koktajli, że soki, bo nie zawierają błonnika. Kto ma rację i co jest lepsze dla naszego zdrowia?

Różnice pomiędzy sokami i koktajlami

Podstawową różnicą pomiędzy sokami i koktajlami jest zawartość błonnika. Podczas wyciskania soku, usuwamy większość błonnika i zostawiamy białka, węglowodany, witaminy, i inne mikro i makro składniki. Koktajle, natomiast, zawierają całe owoce w formie płynnej, wraz z błonnikiem, ale także białkami, witaminami i innymi makro i mikroskładnikami.

Składniki odżywcze

W soku znajdziemy większe stężenie składników odżywczych niż w koktajlach. Jeśli chcemy dostarczyć do organizmu dużą ilość witamin i składników mineralnych, lepsze są soki! Dzięki temu, że soki nie zawierają błonnika, można ich wypić więcej i dosłownie „zalać” organizm składnikami odżywczymi.

Pamiętajmy jednak, że cukier z owoców także zostaje w soku. Ponieważ usuwamy błonnik, szybciej podniesie się nam poziom cukru we krwi. Dlatego dużo korzystniejsze jest wyciskanie soków z warzyw!

Błonnik

Soki nie zawierają błonnika. Jest on ważny dla naszego trawienia. Błonnik rozpuszczalny, który możemy znaleźć m.in. w jabłkach, cytrusach, groszku czy marchewce, spowalnia trawienie. Dzięki czemu pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Błonnik nierozpuszczalny, który można znaleźć m.in. w kalafiorze, ziemniakach czy zielonych liściach zwiększa masę stolca oraz stymuluje jelita do pracy.

Jeśli lubimy słodkie owoce w formie płynnej, dużo lepszym rozwiązaniem są koktajle, ze względu na kontrolę poziomu cukru we krwi.

Pamiętajmy jednak, że blendując owoce, dostarczamy ich także więcej niż moglibyśmy zjeść, co oznacza więcej cukru na raz!

Dzięki zawartości błonnika, koktajle nasycą cię na dłużej. Podczas, gdy soków możesz wypić bardzo dużo i nadal czuć się głodny.

Utrata wagi

Jeśli chcesz schudnąć, zalecenia dietetyków są jednoznaczne – zjadaj owoce w ich podstawowej formie. Dzięki temu nie zalejesz swojego ciała dużą ilością cukrów, które są w nich zawarte.

Co innego warzywa, które zawierają małą ilość cukru. Te można spożywać w każdej postaci.

Wnioski

Wnioski są proste. Zarówno soki jak i koktajle będą najzdrowsze, jeśli przygotujesz je z warzyw. Jeśli jednak nie możesz przekonać się do picia warzyw, lepiej zamiast soku przygotuj koktajl owocowy, najlepiej z owoców mało słodkich, takich jak: truskawki, jagody, porzeczki, zielone jabłko czy kiwi.

Soki są najzdrowsze z warzyw.

Sprawdź też:

Koktajl truskawkowy

Ewa Cendrowicz