Twój mózg potrzebuje odpowiedniego odżywienia. Kropka! Produkty prozapalne, czyli żywność przetworzona, produkty smażone w głębokim tłuszczu, cukier wywołują stan zapalny w Twoim organizmie, na który szczególnie narażony jest Twój mózg. Dlatego Twoja dieta powinna zawierać sporą ilość produktów przeciwzaplanych i przeciwutleniaczy. Dzięki temu będziesz przez dugi czas cieszyć się sprawną głową, która zapamięta wszystkie informacje. Dodatkowo nasz mózg potrzebuje specjalnych składników odżywczych, które pomogą mu zbudować nowe neurony, połączenia pomiędzy neuronami, czyli synapsy i substancję białą – mielinę. 

Poniżej przeczytasz o 4 produktach, ktróe powinny być w Twojej diecie każdego dnia, żeby Twój mózg funkcjonował sprawnie.

 

1. Kwasy tłuszczowe omega-3. 

Są to tłuszcze, które biorą udział w tworzeniu nowych neuronów (czyli komórek nerwowych w mózgu). Omega-3 pomagają zarówno budować nowe komórki nerwowe, jak i je naprawiać. Dodatkowo maj ądziałanie przeciwutleniające, co redukuje stres komórkowy i stany zapalne. Najlepsze źródło omega 3 dla mózgu to tłuste ryby lub dobrej jakości tran. Można także do diety dodać roślinne źródła omega-3, takie jak olej lniany czy orzechy włoskie. 

Badania pokazują, że osoby, które spożywają większe ilości omega-3 mają lepsze zdolności poznawcze i umiejętność logicznego myślenia. 

2. Kakao

Flawonoidy z kakao mogą mieć pozytywny wpływ na wzrost neuronów i naczyń krwionośnych w częściach mózgu, które są zaangażowane w pamięć i naukę. Mogą też stymulować przepływ krwi do mózgu. Można je spożywać w formie ciemnej czekolady (najlepiej minimum 85%). 

 

3. Owoce jagodowe. 

To kolejne źródło specjalnej grupy przeciwutleniaczy – flawonoidów. Badania pokazują, że owoce jagodowe, takie jak jeżyny, borówki, truskawki pomagają w komunikacji pomiędzy neuronami, redukują stany zapalne oraz zwiększają neuroplastyczność (czyli przejmowanie funkcji danej części mózgu przez inną, gdy ta zawodzi). Co ciekawe, owoce ogólnie nie mają większego znaczenia dla sprawnego działania naszego mózgu. Owoce jagodowe stanowią tutaj wyjątek.

4. Orzechy

Szczególnie chcę tu wyróżnić orzechy włoskie, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak orzechy mają dużo więcej składników, pozytywnie wpływających na pracę mózgu. Należy do nich m.in. witamina E, która wpływa pozytywnie na zdolności poznawcze. Dlatego włączenie do diety takich orzechów, jak migdały czy orzechy laskowe też wpłynie pozytywnie na Twój mózg. 

Uwzględniaj powyższe składniki w swoich posiłkach za każdym razem a Twoje zdolności poznawcze będą cały czas na wysokim poziomie.

Ewa

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o sprawnym działaniu Twojego mzógu, pobierz darmow ączęść e-booka pt. „Wzmocnij intelekt”